Hvad du skal gøre, når du finder en glemt ting

Lost and Found Casper Hofmann Larsen Mar 08, 2021

Sådan skal virksomheder gøre

Uanset om du er et hotel, en restaurant, butik eller anden form for virksomhed, er det uundgåligt, at nogen vil miste noget, når de besøger dig.

Hvis du finder deres glemte ting, er der bestemte regler, som du skal følge i Hittegods-loven.

Reglerne afhænger af værdien af genstanden. Helt generelt gælder disse punkter;

  1. Du må opbevare glemte sager i op til 3 måneder.
  2. Du bør føre en detaljeret log over ting fundet på din adresse. Som minimum skal du skrive ned Hvad, Hvor og Hvornår.
  3. Ved du, hvem ejeren er - fx hvis det er glemt på et hotelværelse - skal du forsøge at kontakte ejeren af den glemte ting.
  4. Værdifulde genstanden, så som smykker, bør blive opbevaret sikkert i et pengeskab eller lignende.
  5. Efter 3 måneders opbevaring, bør du overlevere den glemte ting til politiets hittegodskontor. Hvis de dirigerer dig et andet sted hen, er det også fint.

Det kan virke som meget arbejde at følge disse regler, men det er en del af loven. Så undgår du en stor bøde, og du kan yde en fantastisk service til dine kunder - især hvis du er god til punkt 3. Måske endda dine kunder belønner din indsats med et nyt besøg eller en god anmeldelse?

Sådan håndterer hoteller i Danmark hittegods

Mange danske hoteller er rigtig gode til at registrere de fundne sager, og når de kan, tager de en proaktiv tilgang og kontakter gæster og oplyser om, at de har glemt noget. Generelt foretrækker man ikke at ringe, da man kan risikere at få fat i den forkerte person, men i stedet foretrækker man at skrive en mail til den emailadresse, de brugte til bookingen. Her er et par tips:

  1. Skriv ned hvad du finder, hvornår du fandt det og hvor henne det blev fundet. Skriv det ned et sted, som du nemt kan finde tilbage til og holde styr på, fx en notesbog eller online.
  2. Placer den fundne ting i et opbevaringsrum med et ID nummer på, så du nemt kan finde den senere.
  3. Hvis du ved hvem ejeren er, send en email med muligheder for gæsten.
  4. Hvis du ikke ved, hvem ejeren er, kan du vente op til 3 måneder på, at de spørger efter den. Herefter kan du overlevere det til hittegodskontoret.
  5. Hav eventuelt en Lost and Found formular på din hjemmeside, så gæster nemt kan efterspørge deres ting - i stedet for at vente i kø over telefonen.

Generelle regler, hvis du fundet noget i det offentlige


Hittegods-loven siger, at du skal overlevere det, du finder, til politiet, hvis du finder noget på gaden eller et andet offentligt sted. De modtager alt fra tabte nøgler til iPhones. Hvis det er oplagt at indlevere et andet sted, er det også fint, fx hvis du fundet et rejsekort, kan du indlevere til det til DSB eller en 7 Eleven på banegården.

Hvis genstanden er meget værdifuld, er det altid bedst at overlevere det til politiet, da de bedre har mulighed og ressourcer til at finde ejeren. Hvis du nemt kan se, hvem ejeren er, kan du selvfølgelig også blot overlevere til ham/hun.